Szabadság-szobor, Arad

A szoborcsoport az 1848-1849-es magyar szabadságharc vértanúinak állít emléket.

A szobor története rendkívül érdekes. A vértanúk kivégzésének helyét már 1881-ben kőobeliszkkel jelölték meg, amely alatt a kivégzettek sírja van. Ugyanakkor a márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt  egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására is. A szoborállítás munkálatainak irányítására egy bizottság alakult, amelyet  pályázat meghirdetése követett. A pályázat nyertese Huszár Adolf lett, aki kidolgozta egy szoborcsoport tervét, azonban a megvalósítás előtt váratlanul elhunyt. Ezután a bizottság Zala Györgyöt bízta meg a szobor kivitelezésével, aki átdolgozta az eredeti tervet. A szoborcsoportot 1890. október 6-án leplezték le fényes ünnepség keretében, amelyen részt vettek a vértanúk családtagjai is illetve a szabadságharc tisztjei közül Klapka György.
A szoborcsoport egy hatalmas talpazaton áll, amelyen  a végzetes dátum mellett a tizenhárom vértanú domborműve látható. A szobor közepén a főalak, a magyar szabadságot jelképező Hungária, babérkoszorút tart a magasba. Fején Mátyás király Fekete seregének sisakja található és kezével Szent István kardjára támaszkodik.  
A nagy hatású alkotást eredetileg a Szabadság téren ( ma Piata Avram Iancu) állították fel, ahol 1925-ig állt. Ekkor szétbontották, majd elraktározták. Több kísérlet is volt a második világháború után a visszaállítására, azonban az ’56-os forradalom ezt megakadályozta. Ekkor átszállították a szoborcsoportot a szovjet laktanyaként működő aradi várba, és teljesen elzárták a külvilág elől.
Eredményes kísérlet a visszaállításra csak 1989 után történik. . A várból 1999-ben szabadult ki a magyar és a román igazságügyminiszter között létrejött megegyezés eredményeként, ahonnan restaurálásra a minorita rendház udvarára szállították. Egy évtizedes huzavona után végül 2004 áprilisában sikerült visszaállítani a szoborcsoportot, ugyan nem eredeti helyén, hanem az aradi Tűzoltó tér egyik sarkában . A tér másik sarkában, az ún. megbékélési park keretei között, a román nemzetiségű 48-as forradalmárok emlékére is elhelyeztek egy diadalívet. A tér neve azóta Megbékélési Park.

Bővebben » Szálláshelyek és akciók a Szabadság-szobor közelében, Arad városában

Frissítve: 2012. február 01.
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Vértanúk emlékműve Arad 0 km távolságra
Solymos vára Lippa 0 km távolságra
Régi Szinház Arad 0.4 km távolságra
Szerb Ortodox templom Arad 0.4 km távolságra
Református templom Arad 0.8 km távolságra
látnivalók Arad és környékén »
Arad és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat

Közösségi kapcsolat