Vaskapu erőmű, Bánsági hegyvidék

Báziás és Szörényvár között található az az Al-dunai szakasz, amely zátonyai, vízből alig kilátszó sziklaszirtjei, zuhatagjai, gyors vízfolyása révén ősidők óta veszedelmessé tette a hajózást a Fekete-tenger fele. 1964-1971 között a hajózási viszonyok javítására illetve a vízi energia hasznosítására Románia és az akkori Jugoszlávia megépítette a Vaskapu erőművet.

 

Az első próbálkozások, kísérletezések  a hajózás biztonságosabbá tételére, még a római időkből származnak. A 19. században voltak  jelentősebb próbálkozások a Duna ezen szakaszának szabályozására , ezek Széchenyi István, Vásárhelyi Pál (1830-as években), majd Baross Gábor (1890-es években) nevéhez fűződnek.  Az 1896. szeptember 27-én tartott avatáson a Vaskapu-csatornán a Monarchia, Szerbia és Románia uralkodóit szállító, Ferenc József nevét viselõ hajó haladt át elsõként. 1964-1971 között a hajózási viszonyok további javítására illetve a vízi energia hasznosítására építették meg a Vaskapu erőművet, amelynek ünnepélyes átadása 1972.május 16-án Tito és Ceausescu jelenlétében zajlott. A gát 441 méter hosszú és 60 méter széles. A gát megépítése után ezen a szakaszon nagy tó keletkezett, a  rendszer 33 méteres duzzasztást hozott létre, a gyűjtõtõ 2 milliárd köbméter vizet tartalmaz. Az így létrejött  tó vize az itt levő településeket elborította, köztük Orsovát, s Ada- Kaleh szigetét is. A víz alá került településeket a tó partján újraépítették, a hajdan főleg törökök lakta  Ada-Kaleh szigete viszont örökre a habokban veszett. Emlékét a gátban létrehozott Vaskapu múzeum őrzi. Múzeum nyitvatartás naponta: 09:00-16:00, hétfő zárva.

 

Bővebben » Szálláshelyek és akciók a Vaskapu erőmű közelében

Frissítve: 2013. július 15.
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Szálláshelyek és akciók a Vaskapu erőmű közelében

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat

Közösségi kapcsolat