Segíthetünk?+36-20-25-83541

Torjai Büdös-barlang, Háromszék és Erdővidék

Torjai Büdös-barlang, románul Peştera Turia Európa legnagyobb kénhidrogénes mofettája, ahonnan naponta mintegy 6000 m3, majdnem tiszta széndioxid gáz kerül a levegőbe.

A Büdös-hegy vulkanikus tömege több lyukon önti ki gázait. Több kisebb-nagyobb gázt „okádó” kőfülkét, bemélyedést,  barlangot találunk itt,  amelyeket többnyire emberkéz alkotott, s melyek régen kénbányaként működtek. Még az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idején is innen bányászták a puskapor gyártásához szükséges ként. A kigőzölgő gázok  mind az utóvulkáni jelenséghez tartoznak. A barlangok  közül a legnagyobb a Torjai Büdös-barlang.
A Jókai által “pokol tornácának” nevezett Torjai Büdös-barlang 1052 méter magasságban, bükkfák, fenyők, nyírek alkotta erdőseg közepette található a Büdös-hegy délnyugati oldalán, a Keleti-Kárpátokban. A 14 méter hosszú üreg nem természetes módon jött létre, hanem egy régi kénbánya felhagyott tárnája. Ma inkább egy alagúthoz hasonlít, mert 1892-ben faragott andezitkockákból épített falakkal és boltozattal látták el. A barlangban kétoldalt egy-egy hosszú lóca van, melyekre ha leülünk, testünk egy része gázba merül. Úgy érezzük, hogy a gáz meleg, de csak a lábunk kezd néhány percen belül forrósodni. A gáz bizonyos összetevői kitágítják a vérerek falát, serkentően hat a vérkeringésre, amiatt érezzük elmelegedettnek a testünket. Ennek ellenére 10 percnél tovább nem ajánlott bent időzni.
A barlang  falain egyértelműen látszik a vastag, sárga kénkicsapódás. Ahonnan a sárga vonal kezdődik, ott van vége az életnek. Innen lefele nincs oxigén, az oxigénnél nehezebb kéngáz ugyanis kiszorítja az oxigént. Lassan, óvatosan mozogjunk a barlangban, nehogy felkavarjuk a gázt, mert így könnyen belélegezhetjük.
A barlangnak gyógyító hatása a reuma, ízületi fájdalmak (gyulladás), érelmeszesedés esetében eredményes.
A barlanghoz a piros ponttal jelzett turistaösvényen lehet feljutni, amely a bálványosfürdői központi szállodától indul.

Bővebben » Szálláshelyek és akciók a Torjai Büdös-barlang közelében

Frissítve: 2012. február 01.
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Szálláshelyek és akciók a Torjai Büdös-barlang közelében

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Velence Resort
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón
Árgarancia és adatvédelem

Ügyfélszolgálat

Kollégáink megválaszolják kérdéseit, segítséget nyújtanak a foglalásban.
E-mail: info@utazzerdelybe.hu
Tel.: +36-20-25-83541
Nyitvatartás: H-P: 8.00-18.00, SZ:10.00-16.00
Kapcsolat és ÁSZF

Kapcsolat és ÁSZF

Közösségi kapcsolat

Hírlevél
iratkozzon fel hírlevelünkre!