Kemény-kastély, Marosvécs

Az impozáns méretű, máig jól megmaradt sarokbástyás kastélyban tartotta találkozóit a Kemény János író által 1926-ban létrehozott erdélyi magyar irodalmi társaság, a helikonisták társasága.

 

A mai várkastélyt  a losonci Dezsőfi család építtette a XV. században. Tulajdonosai eleinte gyakran változtak, míg végül 1648-ban II. Rákóczi György erdélyi fejedelem Kemény Jánosnak, a későbbi erdélyi fejedelemnek adományozta. Ettől kezdve a II. világháborút követő államosításig a Kemény család  birtokolta. Ebben az impozáns méretű, négy sarokbástyás kastélyban tartotta találkozóit a Kemény János író által 1926-ban létrehozott erdélyi magyar irodalmi társaság, a helikonisták. A társaság által szerkesztett folyóirat, az Erdélyi Helikon , a két világháború közötti legjelentősebb erdélyi magyar kulturális lap volt. A helikoni társaságnak olyan jelentős írók voltak a tagjai, mint Áprily Lajos, Berde Mária, Dsida Jenő, Jékely Zoltán, Kemény János, Kós Károly, Kuncz Aladár,  Nyírő József, Reményik Sándor, Szemlér Ferenc, Tamási Áron, Tompa László, Wass Albert és még sokan mások. 1945 óta az épületben szellemi fogyatékos otthon működik, de a kastélyparkot már visszakapta a Kemény család, ezért a park, a kastéllyal ellentétben szabadon látogatható. A  kastélypark évszázados fái alatt levő kőben helyezték el gróf czegei Wass Albert (1908-1998) író hamvainak egy részét, valamint ide temették Kemény János ( 1903-1971) írót, feleségét, Auguszta Pattont, és lányukat, Kemény Klió operaénekesnőt. A sírhelyek mellett levő faragott kőasztalt Kós Károly tervezte. 

A kastély látogatható minden nap 10-18 ig. Ha hamarabb vagy később jön valaki, akkor is szívesen kísérik a vendégeket!

A belépő áprilistól: kastélylátogatás 15 lej , ebben benne van a várkert Kemény János , Helikon asztal, emlékművek és Wass Albert sírja látogatása is, de ha csak a sírokhoz kívánnak hátra menni, akkor fejenként 5 lej.

 

Bővebben » Szálláshelyek és akciók a Kemény-kastély közelében, Marosvécs városában

Forrás: www.kemenyinfo.hu
Frissítve: 2014. november 26.
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Evangélikus templom Szászrégen 9.7 km távolságra
Bornemissza kastély Görgényszentimre 11.5 km távolságra
Istenszéke 16.9 km távolságra
Kelemen havasok 21.6 km távolságra
Teleki-kastély Gernyeszeg 22.2 km távolságra
látnivalók Marosvécs és környékén »
Marosvécs és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat

Közösségi kapcsolat