Örmény-katolikus Székesegyház, Szamosújvár

Szamosújvár az erdélyi örmények legfontosabb központja, az örmény katolikus püspökség székhelye. A város főterén álló örmény katolikus székesegyházának egyik kincse egy Rubensnek (1577-1640) tulajdonított festmény.

A Szamosújvár főterén álló örmény katolikus székesegyház alapkőletételére 1748 október 9-én került sor, az építési munkálatok 1798-ig tartottak.  Építői között Thalinger Frigyes, Uberlakher Antal, Jung József az ismertebbek. A székesegyház berendezéséhez az egész város hozzájárult .1806-ban I. Ferenc császártól, a legenda szerint mivel nem tudta visszafizetni az örményektől aranyban felvett kölcsönt, egy nagy művészi értékű főoltárképet kaptak, "Krisztus levételét a keresztről". Ezt Rubensnek tulajdonítják, bár egyesek szerint egy tanítványa készítette. A kalandos történetű kép, amelyet 1944-ben Budapestre menekítettek, majd hosszú időn keresztül a Kolozsvári Bánffy-palota pincéjében kallódott, 1999 óta ismét látható a templomban. A templom hossza 57 m, szélessége 27 m, s eredetileg két harangja volt. Egyik harang egy tűzvészben megolvadt, a másik, a halálharang, ma is ép, csak éppen ember nincs arra, hogy  halálesetekkor felmenjen és harangozzon. Az 1970-es években, a szamosújvári katolikus közösség egy itteni származású bécsi szerzetestől  egy erősítőt s egy magnót kapott magnószalaggal amelyről  bécsi Stephan-s dóm harangjátéka szólt. Ezt szólaltatták meg itt naponta négy hangszóróból, majd  2003-ban ezeket CD-re cserélték. Jelenleg Szamosújváron a kölni dóm harangjátéka hallható, reggel, délben és este. 

 

 

Bővebben » Szálláshelyek és akciók a Örmény-katolikus Székesegyház közelében, Szamosújvár városában

Forrás: www.templom.hu
Frissítve: 2012. február 01.
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Salamon templom (Boldogasszony templom) Szamosújvár 0.2 km távolságra
Martinuzzi kastély Szamosújvár 0.9 km távolságra
Református templom Szék 10.9 km távolságra
Sósgyógyfürdő Dés 11.7 km távolságra
Református templom Dés 13.1 km távolságra
látnivalók Szamosújvár és környékén »
Szamosújvár és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat

Közösségi kapcsolat