Segíthetünk?+36-20-25-83541

Tordai sóbánya, Torda

Ma a hajdani sóbánya Torda egyik legfontosabb turisztikai látványossága és gyógyhelye. A sóbánya levegőjének magas páratartalma, egyenletes hőfoka, abszolút allergén-, kórokozó mikroorganizmus- és pormentessége, valamint a kedvező koncentrációjú NaCl aeroszolok gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. A felszín alatti mikroklíma elsősorban az asztmásoknak, allergiásoknak, légúti gyulladásos betegeknek ajánlott, de az egészséges szervezetnek is jót tesz egy ilyen környezetben megtett séta.

Tordai sóbánya, románul Salina Turda

Tordán a só kitermelése már a rómaiak idején megkezdődött, a bányászatot igazoló dokumentumok 1075-re vezethetők vissza.
A ma is létező sóbánya kialakulásához vezető munkálatok 1690-ben kezdődtek. A tordai sóbányászatban történő 18. századi  fellendülést az 1840-es években hanyatlás követi, de az 1850-es években a trapéz alakú tárnák megnyitásával a kitermelés újabb lendületet kap. Ez utóbbi ásási móddal nagyobb mennyiség kitermelése vált lehetővé ugyanabban a mélységben.
Ekkor kezdték el a Ferenc József galéria ásását, melynek teljes hossza 917 méter. Ezzel egy időben felújították a Mária Terézia aknát, és mellette megnyitották a Gizella és Rudolf aknákat is. Egy-egy ilyen akna  több százezer tonna sót biztosított több évtizeden keresztül.
A sót mindvégig szakképzett bányászok termelték ki, a függőleges kiemelés pedig lovak által húzott csigaszerkezettel történt. Az aknákban faggyúviaszos gyertyákkal és fáklyákkal világítottak. A só kitermeléséhez soha nem használtak robbanóanyagot, csak kizárólag emberi és állati erőt.
A só kitermelése 1932-ben leállt, a II.világháború idején a tárnákat a lakosság légitámadások elöli menedéknek használta.
A benti hőmérséklet állandóan 10-12 fok között van, ezért tanácsos meleg ruhát vinni magunkkal!
A látogatás gyalogosan ill.panorámalift segítségével történik, így a termeket légszennyezés nem éri.Teljes bejárása kb. egy óra alatt lehetséges.
A látogatók a különböző szabadidő  tevékenységek közül is választhatnak: minigolfpálya, bowlingpálya, óriáskerék, csónakázási lehetőség áll rendelkezésükre.


Bővebben » Szálláshelyek és akciók a Tordai sóbánya közelében, Torda városában

Nyitvatartás:
Helyi idő szerint: 9-17 óráig, de 15.30 után már nem engednek be látogatót.Télen 13.30 az utolsó indulási időpont. Felnőtteknek, nyugdíjasoknak: 15 RON Gyermekeknek, diákoknak, egyetemistáknak: 8 RON
Forrás: www.salinaturda.eu
Frissítve: 2012. február 01.
Telefonszám: +40-264-311690
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Fejedelmek Háza Torda 0 km távolságra
Ótordai katolikus templom Torda 0.8 km távolságra
Tordai sósfürdő Torda 2 km távolságra
Túri-hasadék 7.3 km távolságra
Ótordai református templom Torda 7.6 km távolságra
látnivalók Torda és környékén »
Torda és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Velence Resort
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón
Árgarancia és adatvédelem

Ügyfélszolgálat

Kollégáink megválaszolják kérdéseit, segítséget nyújtanak a foglalásban.
E-mail: info@utazzerdelybe.hu
Tel.: +36-20-25-83541
Nyitvatartás: H-P: 8.00-18.00, SZ:10.00-16.00
Kapcsolat és ÁSZF

Kapcsolat és ÁSZF

Közösségi kapcsolat

Hírlevél
iratkozzon fel hírlevelünkre!