Főoldal » Partium

Partium bemutatkozása, turizmusa

Partium kiemelt szállás »

Partium Kiemelt látnivalók >>

A Partium vagy Részek elnevezés a középkori latin dominus partium regni Hungariae azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik és azokat a területeket jelöli, amelyek az ország három részre szakadása után az erdélyi fejedelemséghez kerültek. Egyszerűsítve az erdélyi fejedelemség a történelmi Erdélyből és a Partiumból állt. Mai értelemben kelet-nyugati irányban a határ és a Királyhágó közti terület, észak-dél irányban Aradtól fel egészen Máramaros vidékéig.
Ide tartoznak a mai Arad, Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyék. Turisztikai, néprajzi felosztásban a “Részek részei” a Maros és a Sebes-Körös vonala közti Körösök vidéke, mely magába foglalja a három Körös völgyét. a Hegyköz-Érmellék, amely Erdély Székelyföld és Kalotaszeg után harmadik legnagyobb magyar tömbje, Ady, Kölcsey, Kazinczy  szülőföldje. Szatmár vidéke legnagyobb városával,Szatmárnémetivel, Szilágyság Zilah központtal és a Báthoryak és a Wesselényiék ősi fészkeivel, Szilágysomlyóval és Zsibóval. Szintén a Partiumhoz tartozik a világörökség részét képező román fatemplomok hazája, Máramaros.  
Az Erdélyi Szigethegység nyugati része, a Réz hegység, Királyerdő, Bihar, Béli és Zaránd  hegység szintén a Partiumhoz tartozik, a Kárpát medence leghosszabb barlangjával, a híres Pádisi karsztfennsíkkal az egyedi Szamosbazárral és Csodavárral.

Partium tájegységek

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat


Közösségi kapcsolat

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket