Főoldal » Partium

Partium bemutatkozása, turizmusa

Partium kiemelt szállás »

Partium Kiemelt látnivalók >>

A Partium vagy Részek elnevezés a középkori latin dominus partium regni Hungariae azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik és azokat a területeket jelöli, amelyek az ország három részre szakadása után az erdélyi fejedelemséghez kerültek. Egyszerűsítve az erdélyi fejedelemség a történelmi Erdélyből és a Partiumból állt. Mai értelemben kelet-nyugati irányban a határ és a Királyhágó közti terület, észak-dél irányban Aradtól fel egészen Máramaros vidékéig.
Ide tartoznak a mai Arad, Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyék. Turisztikai, néprajzi felosztásban a “Részek részei” a Maros és a Sebes-Körös vonala közti Körösök vidéke, mely magába foglalja a három Körös völgyét. a Hegyköz-Érmellék, amely Erdély Székelyföld és Kalotaszeg után harmadik legnagyobb magyar tömbje, Ady, Kölcsey, Kazinczy  szülőföldje. Szatmár vidéke legnagyobb városával,Szatmárnémetivel, Szilágyság Zilah központtal és a Báthoryak és a Wesselényiék ősi fészkeivel, Szilágysomlyóval és Zsibóval. Szintén a Partiumhoz tartozik a világörökség részét képező román fatemplomok hazája, Máramaros.  
Az Erdélyi Szigethegység nyugati része, a Réz hegység, Királyerdő, Bihar, Béli és Zaránd  hegység szintén a Partiumhoz tartozik, a Kárpát medence leghosszabb barlangjával, a híres Pádisi karsztfennsíkkal az egyedi Szamosbazárral és Csodavárral.

Partium tájegységek

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat

Közösségi kapcsolat