Csíkszereda bemutatása, turizmusa

Csíkszereda, románul Miercurea-Ciuc az Olt bal oldali teraszán, a Nagy-Somlyó hegy nyugati lábánál fekszik. A  XX. században kebelezte be a város Csíksomlyót, Csíktaplocát és Csíkzsögödöt, 1968 óta tartozéktelepülései: Hargitafürdő, Csiba és Zsögödfürdő.
Habár a település az Árpád-házi királyok korától létezik, városi rangra csak Izabella királyné 1558. augusztus 5-én kelt szabadalomlevele emeli.
A hajdani Csíkszereda városképe teljesen különbözött a többi székely várostól, ugyanis nem volt egy központi piactere. Ennek oka, hogy a település egy szűk területen épült, amit egyik oldalról a hegyoldal, a másik oldalról pedig egy mocsaras terület határolt. Két beépített utcája volt, amelyek T betű alakjában húzódtak . A T egyik szára a Zsögöd-Tapolca útvonal, a másik az Udvarhely fele vezető út volt. Az utóbbi mentén a Ceauşescu-korszakbeli “várostervezés” során a régi házakat lebontották és helyükön felépült a mai modern városközpont.
Csíkszereda hosszú ideig megőrizte mezőváros jellegét, ugyanis az ipar fejlődése nehezen indult. Ennek oka, többek között, egy sajátságos helyi törvény: ha egy szeredai háztulajdonos elhalt, s a városon kívül lakó örököse nem költözött rögtön oda, akkor a ház a városra szállt, s az örökösök elvesztették  a házat illető jogaikat.  A tanácsosok a házat ilyen esetben egy arra érdemes polgárnak ajándékozták.
A helységnek megyeközponttá történt előléptetésével (1876) kezdődően beindul az újkori feljődés, a városon áthaladó vasút átadása (1897.április 5) eredményezi az első fejlettebb ipari egységek létesítését is.
A városban a művelődést szolgálja a Csíki Székely Múzeum néprajzi, régészeti, helytörténeti és természetrajzi, valamint a régi könyv- és képzőművészeti gyűjteménye, valamint a Nagy Imre Képtár. A város legjelentősebb iskolája a mintegy 400 éves Márton Áron gimnázium .
Ma Csíkszereda az első, kizárólag magyar szakokból álló romániai  magánegyetemmel is büszkélkedhet, itt nyitotta kapuit 2001-ben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Ennek köszönhetően a város egyre jobban vonzza a fiatalságot és a szellemi élet nagyjait.
Csíkszereda a katolikus vallás székelyföldi fellegvára is, ennek itteni központja a város keleti részén fekvő híres búcsújáróhely, Csíksomlyó. Frissítve: 2013. július 06.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.csikszereda.ro
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Nyerges-tető 21.4 km távolságra
Szent Anna- tó 22 km távolságra
Mohos- tőzegláp 21.7 km távolságra
látnivalók Csíkszereda és környékén »
Csíkszereda és környékén aktuális programjai »


Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazzitthon.hu wellness ajánlatai Hajduszoboszlón Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Ügyfélszolgálat


Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket